بویلر بخار و دیگ آبگرم شرکت ماشین سازی اراک:
شرکت مهندسی اعتلای صنعت پارس موفق به دریافت نمایندگی شرکت ماشین سازی اراک شده است و آماده خدمت رسانی در زمینه:
فروش انواع دیگ های بخار و آبگرم ماشین سازی اراک بهمراه تامین لوازم جانبی بویلر ها و تعمیرات قطعات مشعل و بویلر های ماشین سازی اراک می باشد.
دیگ های بخار و آبگرم ساخت شرکت ماشین سازی اراک به عنوان مرکز اصلی تولید انرژی و حرارت در کلیه صنایع از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی، صنایع نساجی، لاستیک و پلاستیک، صنایع داروسازی و بیمارستانی و غیره به شمار می آیند. شرکت مهندسی اعتلای صنعت پارس موفق به کسب عنوان نمایندگی ماشین سازی اراک شده است و از این پس آماده خدمت رسانی به مشتریان می باشد.
شرکت ماشین سازی اراک ، بویلرهای بخار و دیگ های آب گرم خود را بر مبنای تکنولوژی شرکت Thomson Cochran انگلستان تولید می نمود و طی سالیان با فعالیت مستمر خود تاکنون، گام های بلندی در جهت افزایش کیفی محصولات خود برداشته تا جاییکه می توان گفت کیفیت دیگ های بخار و آبگرم تولید شده توسط شرکت ماشین سازی اراک را هم تراز با بسیاری از برندهای معتبر جهانی دانست.
نمایندگی ماشین سازی اراک
ماشین سازی اراک ساخت دیگ های بخار ظرفیت پایین، متوسط و بالا و همچنین دیگ های آبگرم را در دو سری B , A آغاز نمود و در ادامه با ارتقای تکنولوژی ساخت و دریافت تاییدیه مدارک فنی و روشهای بازرسی و ساخت از شرکتهایی نظیر Loyds ، طراحی و تولید دیگهای بخار و آبگرم را به انجام رساند. در همین جهت ، شرکت ماشین سازی اراک توانسته است انواع دیگ های بخار سیار، دیگ های بخار واتر تیوب (water tube)، دیگ های بخار ترکیبی، دیگ های بخار و آبگرم فایر تیوب (fire tube)، دیگ های سیکل ترکیبی HRSG، دیگ خانه و تجهیزات جانبی بویلر های بخار را تولید کرده و مقدار قابل توجهی از نیاز صنایع کشور به بویلر های بخار و دیگ های آبگرم را فراهم کرده است.
خدمات پس از فروش دیگ بخار و آبگرم ماشین سازی اراک
شرکت مهندسی اعتلای صنعت پارس نماینده رسمی ماشین سازی اراک، مفتخر به تأمین دیگ های بخار و آب گرم ساخت این شرکت برای صنایع مختلف بوده و تمامی خدمات فنی شامل نصب و راه اندازی و ارائه گارانتی و خدمات پس از فروش ، تعمیرات دیگ های بخار و آبگرم شامل تعویض لوله های آتشخوار ST35.8 بویلر ، تعویض شبکه های دیگ های فولادی ، اسیدشویی و رسوب زدایی دیگ های بخار و آبگرم ، ضخامت سنجی و تست هیدرواستاتیک بویلر ، تهیه نقشه بویلر و بروزرسانی تابلو برق دیگ ، تعمیر و سرویس های دوره ای مشعل دیگ های ماشین سازی اراک ، تنظیم و کاهش مصرف سوخت مشعل و بویلر ماشین سازی اراک ، فروش لوازم و قطعات جانبی مشعل و بویلر ، تعمیرات تخصصی انواع رله های مشعل ، تعمیر موتور دمپر و سروموتور های مشعل ، تعمیرات شیربرقی های خط گاز مشعل بویلرهای ماشین سازی اراک و … را ارائه می نماید.
دستورالعمل نگهداری و تعمیرات بویلر msa:
سرویس های روزانه دیگ بخار
- شیر ورودی آب به داخل شیشه آب نما را ببندید و شیر تخلیه آن را باز نمایید.
بخار باید به سرعت از شیشه ها رد شود. میبایست برای ۱۵ -۲۰ ثانیه بخار از آبنما خارج شود. شیر تخلیه آب نما را ببندید و شیر ورودی آنرا باز کنید. آب باید به سرعت وارد شیشه آب نما میشود . چنانچه این عمل به آهستگی انجام شود یکی از مجراها مسدود شده که باید در اولین فرصت رفع اشکال شود.
- شیر تخلیه دیگ بخار را باز نمایید و صبر کنید تا تخلیه برای مدت چند ثانیه انجام شود.
(این عمل باعث کاهش املاح موجود در آب صورت می گیرد)
- درصورت کثیف بودن شیشه بازدید شعله مشعل در قسمت پشت دیگ می بایست تمیز گردد.
- شعله مرحله ۱ و شعله مرحله ۲ مشعل را بازدید کنید.
- فنجانک (cup در مشعل دیگ های بزرگ) و نازل گازوئیل nozzle(در مشعل دیگ های کوچک) به صورت روزانه توسط پارچه و پارافین و یا گازوئیل تمیز شود.
توجه: برای انجام موارد بالا به هیچ عنوان از وسایل برنده و یا نوک تیز استفاده نکنید زیرا درصورت تکرار نازل یا فنجانک مشعل از تعادل خارج شده و باید آنرا تعویض نمود.
- اجزای و قطعات مشعل را باید تمیز نگه داشت. روغن های نشت شده را به طور روزانه پاک نمایید و محل نشت نیز باید آب بندی گردد.
- با چرخش شیر تخلیه مرحله ای (Sequencing Valve) موافق عقربه های ساعت تا حد عملکرد میانه به مدت ۱۰ ثانیه پاکسازی مسیر آب و با ادامه چرخش شیر تا انتها به مدت ۱۰ ثانیه پاکسازی مجرای بخار را انجام دهید با چرخش عکس عقربه های ساعت به حالت نرمال برگدید.
برنامه های هفتگی دیگ بخار
- درحالتی که مشعل روشن است با حضور مسئول تاسیسات دیگ های بخار ، کلید پمپ تغذیه آب را روی حالت خاموش قرار داده بگذارید در اثر تبخیر، سطح آب درون دیگ پایین رود تا به علامت کم آبی روی شیشه آبنما برسد . در این حالت ، باید مشعل خاموش شده و چراغ مربوط به سطح آب کم low water level روی تابلو برق روشن و زنگ خطر شروع به کار نماید . توسط کلید مربوطه زنگ را قطع و اجازه دهید آنقدر بخار خارج گردد تا به سطح آب خیلی کم برسد در این لحظه چراغ مربوط به سطح آب خیلی کم روشن شده و آژیر شروع به کار می کند . صدای آژیر را توسط کلید مربوطه قطع و پس از اینکه مراحل کامل تست شد پمپ تغذیه آب را روشن و آبگیری را کامل کرده و مشعل را روشن نمایید .
این مراحل جهت اطمینان از عملکرد سیستم کنترل آب درون بویلر انجام می شود. دیگ نمی بایست مدت زیادی در حالت کم آبی بسیار (Extra Low Water leve) باقی بماند. زیرا دچار صدمات و آسیب های شدید می شود.
- تجهیزات هشدار دهنده روی تابلو برق دیگ از قبیل زنگها و لامپها را کنترل نمایید.
- چنانچه در مراحل فوق اشکالی مشاهده شد سریعا جهت رفع آن اقدام و در صورت عدم موفقیت با کارشناسان متخصص شرکت مهندسی اعتلای صنعت پارس تماس حاصل فرمایید.
- صافی پمپ تغذیه آب بویلر را کنترل نموده و در صورت نیاز آنرا تمیز نمایید.
- وقتی مشعل در حال کار می باشد چشم الکتریکی را از جای خود خارج کنید شعله مشعل باید بلافاصله قطع و چراغ اخطار روشن شده و آژیر شروع به کار نماید. بدین ترتیب مدار کنترل شعله بررسی می گردد.
- چشم الکتریکی مشعل را با پارچه ای نرم و تمیز پاک کرده و در جای خود قرار دهید.
- الکترودهای جرقه زن مشعل و فنجانک سوخت یا نازل گازوئیل را کنترل و در صورت مشاهده رسوب تمیز نمایید.
- اتصالات مربوط دمپر هوا و سوخت را کنترل نمایید.
برنامه های نگهداری و تعمیرات ماهانه دیگ موتورخانه
- یاطاقانهای پروانه دمنده فن مشعل را گریسکاری کنید.
- الکتروموتورهای الکتریکی فن و پمپ گازوئیل را طبق دستورالعمل کارخانه سازنده روغن کاری نمایید.
- پمپ تغذیه آب بویلر را از نظر نشتی آب و یا ایجاد سر و صدا بررسی کنید.
- صافی سوخت را بازدید کرده و درصورت نیاز با گازوئیل شستشو نمایید.
- صافی پمپ آب را باز کرده و درصورت لزوم رسوبها و گرفتگی احتمالی آنرا رفع و صافی را کاملا تمیز نمایید.
- کلیه اتصالات و شیرها را از نظر نشت کنترل کرده و درصورت اشکال آنها را رفع عیوب نمایید.
برنامه های نگهداری فصلی بویلر
- مشعل را کاملا تمیز کرده و از نظر نشتی های احتمالی کنترل کنید.
- لوله های آتشخوار پاس ۲ و ۳ بویلر را درصورت وجود دوده در لوله توسط برس مخصوص تمیز نمایید.
- با رعایت کلیه نکات ایمنی دریچه های منهول و هندهول را باز کرده داخل دیگ را از نظر رسوب و زنگ زدگی به صورت کامل بازدید نماید.
تذکر: موارد ۲ و ۳ را در اولین فصل کاری دیگ انجام دهید و بعد از آن با توجه به میزان بهره برداری از دیگ برای انجام میتوان اقدام نمود. بدین معنی که می توان تعیین کرد که در چه فاصله زمانی لوله ها و در چه فاصله زمانی داخل دیگ را می بایست بازدید کرد. باید در نظر داشت که حداکثر زمان تمیز کاری لوله ها از سه ماه تجاوز ننماید چون با تمیز نگه داشتن لوله ها بازدهی دیگ بیشتر خواهد شد. چنانچه سطوح لوله برای مدت طولانی تمیز نشود علاوه بر پایین آوردن ظرفیت اسمی دیگ ، عمر لوله ها هم کاهش می یابد.
بدون دیدگاه