دیگ های چدنی :

این نوع دیگ ها از قطعاتی به نام پره تشکیل می شود.نوع ساخت اینگونه پره ها بصورتی می باشد که هنگام قرارگیری در کنار هم فضای خالی جهت احتراق سوخت و عبور شعله بوجود می آید.

همچنین روی پره های جلو و عقب سوراخ هایی برای اتصال لوله های رفت و برگشت آب ، شیر اطمینان ، فشارسنج ، دماسنج و ترموستات ایجاد گردیده اند.

این نوع دیگ ها از قطعات چدنی مجزایی که به یکدیگر متصل می شوند ، که در آنها تعدادی پیچ های فشاری ، واشر ها ، مجرای مناسب برای عبور آب و محصولات احتراق بکار رفته است. تعداد پره ها در یک دیگ چدنی تعین کننده اندازه و ظرفیت دیگ می باشد.

این پره ها می تواند افقی یا عمودی باشد که نوع عمودی آن متداول تر است.

شعله مشعل در فضای وسط پره ایجاد شده و گاز های داخل حاصل از احتراق سوخت ، از مجرا های خاصی که برای افزایش رادندمان دیگ در نظر گرفته شده ، عبور می کنند. برای جلوگیری از برخورد مستقیم شعله با بدنه پره های دیگ می توان با اجر و خاک نسوز داخل دیگ را آجرچینی کرد.

ظرفیت حرارتی دیگ های چدنی معمولا پایین بوده و حداکثر در حدود 700،000 کیلوکالری بر ساعت می باشد. در دیگ های با ظرفیت بالا ممکن است هر پره دیگ از دو قطعه تشکیل شود.

مطلب پیشنهادی :  تعمیرات تخصصی مشعل

برای سیستم های حرارت مرکزی با ظرفیت بالا می توان از دیگ های چدنی به صورت موازی استفاده کرد . دیگ های چدنی اصولا برای تولید آبگرم طراحی می شوند و کمتر برای تولید بخار استفاده می شوند. این دیگ ها معمولا در فشار های پاین (3-5 اتمسفر) قابل استفاده می باشند. برای سیستم های با فشار بالاتر ، از دیگ های فولادی استفاده می شود.

پره های دیگ های چدنی بوسیله بوشن به یکدیگر متصل می شوند. با توجه به اینکه پره های این دیگ ها قابل جداشدن می باشند ، حمل آنها در مقایسه با دیگ های فولادی به سادگی صورت می گیرد. و با افزایش و یا کاهش تعداد پره ها ظرفیت آنها نیز تغییر می کند.

دیگ های چدنی در مقابل زنگ زدگی و خوردگی بسیار مقاوم هستند. اما مشکل اساسی آنها بروز ترک بر جداره پره هاست که به ترکیدن دیگ معروف می باشند. با توجه به اینکه جوشکاری چدن دشوار است ، در بسیاری از موارد منجر به تعویض پره می شود که این عمل با مشکلاتی از قبیل : باز کردن اتصالات دیگ ، تعویض پره ، بستن دیگ و مسائل آب بندی دیگ چدنی همراه است.

عوامل پیدایش ترک روی پره های دیگ شامل :

  • برخورد مستقیم شعله بر جداره پره و ایجاد تنش های حرارتی.
  • ایجاد رسوب در روی سطح داخلی پره ها و در نتیجه افزایش زمان کار مشعل و تولید شعله در محفظه احتراق دیگ.
  • فشار زیاد آب داخل دیگ.
  • گرم و سرد شدن ناگهانی دیگ.

دیگ های چدنی ممکن است از نوع dry base که در آن مشعل در قسمت زیرین قرار دارد. Wet base که در آن مشعل توسط کحرا های آب محاصره شده است. و یا wet leg  که در آن قسمت های بالایی و پهلویی مشعل توسط مجراهای آب در بر گرفته شده است ، ساخته شوند. در مجموع دیگ های آبگرم چدنی با دارا بودن دوام بیشتر، قابلیت افزایش ظرفیت دیگ و فشار پایین نسبت به سایر انواع دیگ ها مناسبتر است.

مونتاژ (جمع کردن) دیگ چدنی:

اتصال پره ها به یکدیگر از بالا و پایین بوسیله قطعه ای به نام بوش صورت میگیرد که دوطرف سطح خارجی آن بصورت مخروط ناقص تراشیده شده است و برای آنکه عمل آب بندی به خوبی انجام شود در زمان استفاده از بوش ، آن را به ضد زنگ آغشته می کنند. عمل اتصال پره های جلو ، وسط و عقب دیگ به یکدیگر و بستن بقیه قطعات آن را مونتاژ دیگ گویند. شیوه فروش این نوع دیگ ها در بازار بصورت مجزا می باشد و بهره بردار باید توسط افراد متخصص در محل موتورخانه بر روی فوندانسیون جمع شود.

اگر در هنگام مونتاژ دیگ های چدنی ، در بین پره های آن درزی قرار داشته باشد ، مشکلاتی را از قبیل :

در هنگام روشن بودن مشعل سرو صدای مشعل دوچندان می شود.

در هنگام روشن بودن مشعل ، وجود درز بین پره ها سببب بهم خوردن فشار داخل محفظه احتراق و به سبب آن اختلال در پارامتر های احتراق مانند دمای شعله ، شکل شعله نسبت هوا به سوخت ، ترکیب محصولات احتراق ، بازدهی مشعل و … می شود.

مزایای دیگ های چدنی :

  • در برابر خوردگی و زنگ زدگی بسیار مقاوم اند.
  • به دلیل قابلیت جدا شدن پره های دیگ ، حمل و نقل آنها آسان و ظرفیت حرارتی آن با افزایش یا کاهش تعداد پره ها قابل تغییر است.
  • در صورت شکستگی پره ها ، می توان آنها را با پره نو تعویض کرد و احتیاجی به تعویض کامل دیگ نمی باشد.
  • قیمت دیگ های چدنی نسبت به دیگ های فولادی ارزان تر می باشد.

معایب دیگ های چدنی :

  • از مشکلات اصلی این دیگ ها ترک برداشتن جدار پره ها در اثر تنش حرارتی ، فشار زیاد سیستم ، ایجاد رسوب روی سطح داخلی پره و … است. که در این صورت پره باید توسط فرد متخصص تعویض شود. در صورت عدم تخصص کافی ، دیگ مشکل آب بندی و دودبندی پیدا میکند.
  • نسبت به کندانس دود بسیار ضعیف هستند.
  • مقاومت این نوع دیگ نسبت به برخورد مستقیم شعله پایین است. در صورت عدم وجود آب در دیگ و روشن شدن مشعل ، پس از 5 دقیقه کارکرد باید کل پره های آن تعویض شود.
  • در ظرفیت برابر نسبت به دیگ های فولادی ، دارای طول بیشتری هستند.
  • برای مناطق خیلی سرد که امکان شوک حرارتی وجود دارد مناسب نیست.

شرکت ما این افتخار را دارد تا با کسب نمایندگی رسمی از شرکت شوفاژکار ، تولید کننده دیگ های چدنی و با تکیه بر دانش فنی کارشناسان خود ، آماده خدمت رسانی به مشتریان در جهت خدماتی شامل : تعمیرات دیگ های آبگرم ، سرویس دیگ ها ، آب بندی ، تعویض پره های دیگ و نصب و راه اندازی دیگ های چدنی می باشد.